Donnerstag

Primii pasi pentru relocarea in Germania




Romani in Germania – Primii pasi in Germania

Germania nu este o tara in care te poti reloca venind doar cu geamantanul, cautand oportunitati profesionale si de relocare spontane. 
Germania este tara in care trebuie urmate niste reguli pentru a intra pe fagasul obisnuit al lucrurilor si pentru a vedea mai apoi oportunitatile profesionale.
Motivele relocarii in Germania sunt foarte diferite si in consecinta drumul relocarii poate fi si el foarte diferit pentru fiecare dintre noi. Mai facil sau mai anevoios. Cu toate acestea  exista o serie de reguli firesti ale organizarii unei mutari in Germania, reguli care se aplica atat in cazul in care relocarea incepe in urma unui contract de munca obtinut in Romania cat si in cazul in care mutarea in Germania are loc fara perspectiva sigura a unui loc de munca.


10 pasi , 10 reguli.

Plecarea din Romania

Inainte de a pleca din Romania spre Germania  :
- asigurati-va ca aveti documentele de identitate valabile,
-luati cu dvs diplomele respectiv  certificatele profesionale sau alte documente care confirma specializarea dvs,
-puneti-va in contact cu institutiile din Romania pentru detalii si informatii cu privire la certificatele si formularele europene care se aplica in cazul dvs. Documnetele portabile va vor fi de mare ajutor! Asistenta si asigurarea medicala sunt aspect luate foarte in serios in Germania.
-asigurati-va ca aveti o suma de bani in cont si un card pe care il puteti folosi pe teritoriul Germaniei. Daca nu aveti perspectiva unui loc de munca va trebui sa va intretineti cu ceea ce veniti din Romania,iar situatia s-ar putea sa dureze cateva luni.

In functie de motivul relocarii in Germania mai puteti avea nevoie de certificatele de nastere si casatorie,cazier judiciar,hotarari si sentinte judecatoresti. Nu este insa o tragedie daca nu el aveti, aceste documente si multe altele se pot obtine din Romania prin procura notariala.

Anmeldung – inregistrarea la evidenta populatiei

Nimeni nu ar trebui sa porneasca spre Germania fara a sti unde exact va innopta. In situatiile in care inchirierea unui apartament nu a fost posibila din Romania iar in Germania nu aveti familie/prieteni care va pot gazdui, varianta care ramane este rezervarea unei camera la hotel/motel/pensiune. In orice zona din Germania exista pensiuni care inchiriaza camere lunar, cu un minim de confort.
Inregistrarea la evidenta populatiei se poate face si pe adresa unui hotel ori a unei pensiuni.  Numele dvs trebuie trecut pe casuta postal atunci cand va inregistrati la o adresa.

Inchirierea unei locuinte /Contractul de inchiriere

Puteti cauta o locuinta fie prin intermediul agentiilor imobiliare fie prin contact direct cu proprietarii(personae fizice, asociatii, etc). Locuinta obtinuta cu ajutorul unei agentii imobiliare va oblige la plata comisionului, care este la valoarea a 2 chirii+tva. Daca ati gasit o locuinta de inchiriat fiti pregatit sa achitati si depozitul proprietarului : valoarea pe 3 luni a chiriei.
Fara dovada constanta a veniturilor este foarte dificila si improbabila gasirea unei chirii. Proprietarii doresc sa se asigure ca sunteti un bun platnic , iar pentru a fi un bun platnic trebuie sa aveti venituri sau economii. In cele mai multe cazuri se cer 3 fluturasi de salariu +contractul de munca, precum si dovada ca nu sunteti rau platnic (SCHUFA).
Valoarea chiriei poate fi cu utilitatile incluse(Warm) sau fara utilitati (Kalt). Cititi cu atentie contractul de inchiriere si completati cu atentie protocolul de predare/primire. Daca sunteti nesigur pe cunostintele dvs de limba germana, apelati la un translator!

Incheierea unei asigurari de sanatate

Cu documentele portabile, adeverintele sau formularele care au legatura cu situatia dvs de asigurat din Romania, mergeti la o casa de asigurari din Germania si faceti un contract de asigurare. Aceasta nu este o obtiune, este o obligatie. Dovada asigurarii intr-o alta tara Europeana, pana la momentul prezent, va permite continuitatea asigurarii in Germania. In caz contrar vi se poate refuza intentia de a va asigura si/sau apar costuri retroactive.
 In cazul in care incepeti o activitate lucrativa independenta, de tip Selbständigkeit, cereti informatii despre  valoarea  asigurarii lunare atat de la casele de stat cat si de la companiile de asigurari private. In unele cazuri poate fi mai rentabila o asigurare privata.

Inregistrarea la cursurile de limba germana

Exista multe variante si multe oferte de cursuri de limba germana. In fiecare oras exista cel putin o scoala la care puteti face cursuri de limba. Oricat de greu ar parea, limba germana trebuie invatata daca doriti sa traiti si sa munciti in Germania. O variant mai ieftina la cursul clasic de limba germana este cursul de integrare -´´Integrationskurs´´ . oferit de BAMF. In anumite conditii se poate obtine o subventie pentru frecventarea cursului de integrare.


Cautarea unui loc de munca

In Germania aveti mai multe variante de a cauta un loc de munca:  contacte directe cu angajatorii, respectiv  birourile de HR ale companiei la care aplicati, contracte de intermediere locuri de munca prin agentii private de Arbeitsvermittlung, contracte cu agentiile de tip Leiharbeit sau prin intermediul fortelor de munca germane. Clarificari in legatura cu diferentele dintre Arbeitsvermittlung si Leiharbeit/Zeitarbeit  gasiti AICI

Angajarea

Angajarea se face pe baza unui contract de munca. La angajare vi se vor cere diferite documente, cum ar fi: adeverinta de inregistrare la evidenta populatiei, numarul de identificare fiscala, numarul de asigurari sociale, cazierul, certificate de la sanepid,analize medicale, certificate de conformitate, cont bancar,certificate de conduita, in functie de locul de munca obtinut. Cu siguranta ca in procesul de angajare, inainte de angajarea propriuzisa, va trebui sa fiti pregatiti cu dovada pregatirii profesionale(diplome,certificate) traduse si legalizate in limba germana. Despre importanta sau necesitatea unei echivalari/recunoasteri a diplomelor gasiti informatii pe site-ul Biroului ´´Servicii pentru Romanii din Germania´´
Daca nu cunosteti suficient de bine limba germana folositi-va de serviciile unui traducator/translator pentru a fi siguri pe ce va puneti semnatura. NU semnati ce nu intelegeti!

Beneficii

O angajare legala in Germania va da dreptul de a avea acces la  unele beneficii,si aici enumeram: asigurarea de sanatate, asigurarea de somaj, asigurarea de pensie, concediu,beneficierea de alocatie pentru copii, concediu de maternitate, concediul de crestere al copilului,indemnizatia de maternitate si asa mai departe. Pentru a beneficia de indemnizatiile/platile care au legatura cu copilul dvs trebuie sa faceti cereri si sa depuneti dosarul complet la institutiile abilitate, banii nu se acorda automat.

Transcrierea permisului

Aveti obtiunea de a va transcrie permisul romanesc in permis german. Transcrierea se poate face doar daca permisul romanesc este inca valabil si nu dupa expirarea acestuia.

Frankfurter Pass

In cazul in care veniturile dvs  sunt mici, in urma unei cereri puteti aplica pentru Frankfurter Pass-´´pasaportul ´´care va reduce enorm  costurile pentru activitati culturale, stranduri,hale de sport,bai termale, etc. 
Cererea se depune, cu dovezile aferente, la primarie/Ordnungsamt . Conditia principala este evidenta: sa locuiti in Frankfurt am Main. Pentru alte orase, interesati-va in cadrul primariilor.



Atunci cand aveti nevoie de indrumare, asistenta sau ajutor pentru a duce la implinire cu bine primii pasi ai relocarii in Germania, Biroul ´´Servicii pentru Romanii din Germania´´ din Frankfurt am Main  va sta la dispozitie. CONTACT



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.