Mittwoch

Certificate, carduri, documente portabile si formulare Europene



Certificate, carduri,documente portabile  si formulare  Europene

Bine cunoscute de unii si mai putin cunoscute de altii, formularele Europene stau la dispozitia cetatenilor romani pentru a sprijini  diferite cazuri si cauze pe teritoriul altui stat membru UE.
In cele ce urmeaza vom face pentru dvs  o trecere in revista a celor mai utilizate documente care va confera dreptul la prestatii sociale si care se elibereaza la cerere, in functie de natura deplasarii/stationarii  dvs in strainatate.
***In acest sens, retineti! Cand sunteti nesigur cu privire la legislate si/sau la modul in care aceste documente europene va pot ajuta, contactati autoritatile din Romania pentru detalii si informatii amanuntite: Casa nationala/judeteana  de Asigurari de Sanatate, Casa de Pensii, (C.N.P.A.S.)

Documentul portabil  A1 ( fostul formular 101, 103)
-Formularul A1 este un atestat  potrivit muncitorilor detasati si autodetasati.   A1  confirma continuitatea afilierii  dvs la sistemul de prestatii sociale din Romania, contribuind la acesta. Perioada maxima: 2 ani -  cu posibilitati de prelungire in anumite situatii sau cu pauza de cateva luni.  In situatia in care prelungirea nu este posibila, va trebui sa va afiliati sistemului social din tara gazda.
Pentru a obtine acest formular trebuie sa faceti dovada ,printre altele, cum ca activitatea prestata intr-o tara UE este similara celei prestate in tara de origine. Alte documente necesare eliberarii formularului A1: certificatul de inregistrare al societatii,adeverinta ITM,certificate de atestare fiscal,contractul inchieiat cu angajatorul din strainatate, adeverinta privind stagiul de cotizare din ultimile 12 luni , dovada asigurarii in sistemul public de sanatate pentru lucratorii independenti, etc.
Informatii si conditii in vederea obtinerii documentului portabil A1 puteti solicita Caselor Nationale de Pensii Publice .
Link-uri utile: 


Documentul portabil S1 ( fostele formulare 106, 109, 121)
Documentul S1 este de folos lucratorilor transfrontalieri, pensionarilor, lucratorilor detasati, somerilor,studentilor, functionari publici si membrii familiei acestora.  Formularul S1  atesta dreptul la asitenta medicala atunci cand tara in care va aflati/aveti rezidenta  nu concide cu tara in care sunteti asigurat.
Cererea de eliberare a documentului portabil S1 se depune la Casa de Asigurari de Sanatate din tara in care sunteti asigurat  si se preda la casa de asigurari de sanatate din tara in care doriti sa beneficiate de serviciile medicale. In vederea cererii eliberarii documentului S1, trebuie sa faceti, printre altele, dovada: rezidentei in tara gazda, documentului A1 in cazul muncitorilor detasati ,(pluractivitate sau detasare exceptionala),copie dupa actul de identitate, etc.



Formularul 104(S040, S041)
E 104 este  poate cel mai cunoscut formular in randul romanilor din Germania.  Motivul: este pretins de casele de asigurari sociale din Germania, in conditiile incheierii unei asigurari sociale din proprie initiativa. 
Acest formular este un atestat cu privire la toata perioada dvs  de asigurari sociale, munca ori rezidenta.  Este de folos celor care se muta in Germania si doresc sa se afilieze sistemului public de asigurari din aceasta tara, in mod individual (in afara unui contract de munca). Prin formularul E 104 demonstrati practic continuitatea asigurarilor dvs.
O lista cu casele de asigurari sociale din Germania gasiti aici: http://www.krankenkassen.de/gesetzliche-krankenkassen/krankenkassen-liste/
 In lipsa formularului E104 puteti fi pus in situatia platilor retroactive, ramanand libera optiunea asigurarii de sanatate private.  Detalii asupra tarifelor pentru situatia dvs individuala  obtineti de la casele de asigurari, private sau de stat, din Germania.

Documentul Portabil S2 (fostul Formular 112)
S2 este un atestat care va mentine dreptul la prestatii in curs pentru boala/maternitate. Cu alte cuvinte, acest formular  va permite accesul la servicii medicale planificate in alte tari din EU. Prin acest formular aveti dreptul la tratament ca si rezidentii tarii respective – asta insemnand  ca, in functie de caz, poate veti fi nevoit sa suportati o parte din costuri.
Institutia care elibereaza formularul: Casa de asigurari de sanatate.


  Cardul european de sanatate 


Cardul European de Sanatate este  un document care confera titularului dreptul la prestatii medicale necesare pe teritoriul EU.  Cardul se elibereaza in urma unei cereri adresate Casei de Asigurari de Sanatate  si va poate fi de folos  pentru deplasari scurte in strainatate, in cadrul Uniunii Europene,  cu durata maxima de 6 luni. Conditia esentiala a eliberarii Cardului European de Sanatate este statutul de asigurat cu  dovada contributiei la zi la Asigurarile sociale de sanatate, in ultimii 5 ani.
CES nu suporta costurile  tratamentelor  medicale  in strainatate. Cu alte cuvinte, nu  puteti urma tratamente  in Germania pentru  afectiuni de care suferiti  dinaintea calatoriei dvs.  Daca intentionati sa urmati tratamentul dvs intr-o alta tara EU iar costurile sa fie suportate de asigurarea dvs, va trebui sa cereti acordul institutiei de asigurare. (Documentul portabil S2 ,fostul formular E112)
Serviciile medicale sunt conforme legislatiei fiecarui stat EU /SEE in care calatoriti/stationati temporar si nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar medical in timpul sederii temporare.

Ce e de facut in cazul in care nu ati cerut eliberarea CES, va aflati in strainatate si aveti o necesitate medicala imediata?
In aceste conditii, precum si in situatia de pierdere a Cardului, aveti optiunea de a inainta o cerere Casei de Asigurari in vederea eliberarii Certificatului Provizoriu de inlocuire a Cardului. Certificatul provizoriu se poate trimite prin posta, la adresa indicate de titular.

Detalii asupra cardurilor, formularelor si documentelor europene puteti cere atat de la institutiile din Romania cat si de la cele din Germania, centate pe cazul dvs particular.



1 Kommentar:

  1. Primesc formularul E104 cu o data din urma de exemplu 01.01.2015 daca platesc din urma tot?

    AntwortenLöschen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.