Mittwoch

Daca nu va permiteti angajati NU obligati la inregistrarea Gewerbe!



Un fenomen larg raspandit in comunitatea romaneasca din Germania, si nu numai, este colaborarea intre mai multe persoane inregistrate ca independente ( Gewerbeanmeldung), intr-un mod care contravine principiului de lucrator independent.
 Situatia sta in felul urmator: una dintre aceste persoane este contractant principal iar celelalte persoane sunt subcontractori. Nimic neobisnuit atat pentru subcontractor cat si pentru contractor, pana la un punct: acela in care vorbim de munca dependenta nedeclarata ca atare. Subcontractorul are regim de angajat si singurul ´´client´´este chiar contractorul principal. Puse langa alta, aceste indicii sunt cale sigura spre dovedirea ´´Scheinselbstständigkeit´´, adica activitatea de angajat ascunsa sub inregistrare independenta.

Care sunt riscurile?

Institutiile statului nu iarta pe nimeni care se sustrage de la plata prestatiilor sociale iar legislatia este si ea cat se poate de clara atat in privinta angajatului cat si a angajatorului. O consiliere la un avocat specializat in dreptul muncii va poate lamuri exact in aceasta privinta.
Consecintele pot fi foarte usturatoare pentru buzunar si pot aparea cand va asteptati mai putin. Plata retroactiva a prestatiilor sociale de exemplu, pentru luni sau ani de zile, pentru una sau mai multe persoane, este cu siguranta un cost monstu care duce multe firme spre insolventa. Plata retroactiva merge pana la 4 ani.
Alte neplaceri care pot aparea sunt: plata retroactiva a impozitului pe salarii si acordarea tuturor drepturilor doveditilor angajati.
Un ´´Betriebsprüfung´´ facut de autoritati poate fi inceputul procedurii de verificare a cazurilor de´´Scheinselbstständigkeit´´.
Casa de pensii este una dintre institutiile care poate incepe procedura de verificare. Aceasta va contacta toate persoanele implicate si va cere copii ale facturilor emise, detalii clare prin formulare cu privire la durata muncii prestate, modul de plata, verificarea inregistrarilor la camera mestesugarilor sau camera de comert, intrebari legate de puterea de decizie in implicarea in munca , asigurarile existente, si asa mai departe.
Alte institutii care pot initia procedura de verificare sunt: tribunalul muncii, casa de sanatate, finantele . Procedura de verificare este lunga si detaliata.

Discutati cu avocatul dvs, contabilul dvs sau consilierul dvs despre notiunea Gewerbe si despre regulile principale cu privire la munca in Germania si tineti-va departe de Scheinselbstständigkeit! Daca nu aveti inca un avocat sau un contabil sau daca nu reusiti sa va intelegeti cu cei pe care ii aveti, CONTACTATI-NE.


Preluarea,distribuirea sau copierea textelor de pe acest blog fara acordul autorului si fara mentionarea sursei este ilegala.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.