Dienstag

Recuperarea impozitului in Germania. Declaratia anuala de venit.




Steuererklärung, declaratia anuala de venit sau, cum e cunoscuta in randurile romanilor, recuperarea impozitului in Germania, este o procedura de clarificare fiscala anuala, legata de impozitul pe venit. Foarte clar spus, prin aceste declaratii se clarifica daca contribuabilul are de recuperat bani de la fisc, are de platit bani la fisc sau e in buna armonie cu fiscul german.

Toti cei care realizeaza venituri trebuie sa plateasca impozit pe aceste venituri, cu foarte mici exceptii. In cazul angajatilor, impozitul pe salariu se retine lunar, si difera in functie de valoarea salariului brut si a clasei de impozitare.  Din acest motiv, salariul care se negociaza la angajare este intotdeauna brut, clasa de impozitare se poate schimba in functie de situatia familiala.
Atentie insa: nu puteti schimba clasa de impozitare retroactiv, ci din luna urmatoare depunerii cererii la finante.

Nu toata lumea datoreaza statului german acelasi impozit. In Germania impozitul este progresiv, si in plus, exista situatii de scutire de impozit, pana intr-o anumita valoare, cum ar fi  cazul familiilor cu copii, scutire  care nu se aplica persoanelor celibatare de exemplu. Acesta este unul dintre motivele pentru care doi colegi, angajati la aceiasi firma, chiar si pe acelasi salariu, nu vor avea o recuperare identica de impozit.


Declaratiile de venit se depun la sfarsitul anului fiscal, deci incepand cu luna ianuarie a anului urmator.

Exista anumite categorii de contribuabili care sunt obligati la depunerea declaratiei fiscale. Printre acestia se numara:
-angajatii care au combinatia de clase de impozitare III cu V
-persoanele cu venituri suplimentare mai mari de 410 euro
- angajatii cu mai multi angajatori intr-un an
-angajatii cu clasa de impozitare IV cu factor
-contribuabilii divortati care s-au recasatorit in acelasi an
-contribuabilii care au scutiri legate de costurile de transport sau de ingrijire a copiilor.

Contabilii recomanda insa tuturor sa depuna declaratiile fiscale pentru ca, foarte des, chiar cei care nu sunt obligati la depunere au o recuperare de impozit semnificativa, atunci cand au multe costuri deductibile sau cand au inceput activitatea in cursul anului.

In principiu, merita sa depuneti declaratiile de impozit , cand:

-aveti costuri legate direct de locul de munca, cum ar fi:  transportul la locul de munca, mutarea pentru un loc de munca, seminarii si pregatiri profesionale suplimentare, costuri legate de aplicatia la un nou loc de munca, biroul de acasa, gospodaria dubla, etc;

-aveti cheltuieli legate de intretinerea altor persoane sau donatii, pensii private, asigurari private;

-aveti cheltuieli deosebite, cum ar fi costurile legate de o boala anume sau de intretinerea unui fost partener, a copiilor sau a unui parinte cu nevoie mare de ingrijire, costuri legate de un deces, achizitionarea de ochelari , vaccinuri, nastere, etc. In principal, costurile nepreluate de casa de asigurari;


Exista multe categorii de angajati pentru care o discutie cu un contabil, in vederea depunerii declaratiilor de venit, este foarte importanta.
Exista multe moduri de a optimiza situatia fiscala, de a schimba ceea ce nu functioneaza bine intr-o situatie perticulara,  ca de exemlu o clasa de impozitare gresit aleasa,  sau de a deduce o multime de costuri avute de-a lungul anului.


Unde puteti depune declaratiile de impozit?

  In cadrul biroului nostru din Frankfurt am Main, puteti beneficia de servicii de contabilitate autorizata, in limba romana sau in limba germana. Serviciile contabile includ depunerea declaratiilor fiscale, demersurile pentru schimbarea clasei de impozitare, relatia oficiala cu finantele pentru diferite clarificari precum si contestatiile deciziilor de impozit, atunci cand este necesar.



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.