Dienstag

Romani in Germania - Octombrie, editia a doua


Asa cum v-am promis, seria de povestiri cu si despre romanii din Germania continua.
Pentru luna Octobrie am stat de vorba pentru voi cu Kara Molnar, 32 de ani, artist si creator de frumos, o romanca relocata anul trecut in Germania care bucura comunitatea cu talentul ei artistic.


Pe Kara am cunoscut-o intai online, dupa ce sotul ei Mihai, a avut nevoie la un moment dat de serviciile  biroului nostru. I-am cunoscut lucrarile si i-am ascultat piesele inainte de a o cunoaste personal, iar intrevederea personala nu a facut decat sa intareasca impresia pe care lucrarile Karei ne-a lasat-o: un om frumos cu un suflet frumos, un artist complex care continua in Germania munca inceputa in Romania.
Citit mai jos experienta germana a Karei, parerile si trairile ei ca roman in Germania.

 

1.   Ce te-a determinat sa te muti in Germania? Cum a fost pentru tine mutarea/adaptarea?

Mi-a placut dintotdeauna sa cunosc locuri si oameni noi, iar atunci cand sotul mi-a spus ca a primit o oferta de job in Germania, eu am intrebat: cand plecam?! Sa nu ma intelegeti gresit, eu iubesc Romania cu bune si cu rele; am in Romania o parte din familie si prieteni dragi la care ma gandesc mereu si de care mi-e dor, insa cred ca traiul in strainatate imi deschide orizonturile, aportul de cunostinte si cultura locurilor ma imbogateste.
Am fost deseori intrebata daca m-am adaptat in strainatate, iar eu mereu am raspuns ca nu am avut la ce sa ma adaptez.  Orasul este frumos, oamenii politicosi, exista aici o diversitate culturala extraordinara, poti avea parte si de liniste absoluta, dar si de vacarm si agitatie, practic poti avea parte de tot ce vrei!
Am iubit Frankfurtul inca din prima zi, am invatat limba germana usor si mi-am facut prieteni repede, procesul de adaptare realizandu-se foarte natural.

2. Cu ce te ocupi aici? De ce probleme sau dificultati te-ai lovit?

Aici fac ceea ce faceam si in Romania. Pictez si expun in expozitii single sau de grup, scriu poeme pe care le adun pentru a doua carte, compun piese in romana, engleza, germana si cant la diverse evenimente.
Va invit pe pagina mea, unde veti gasi nenumarate proiecte artistice:
La inceput, dificultatea cea mai mare a constat in faptul ca nu cunosteam pe nimeni si nu prea stiam incotro s-o apuc, cui sa ma adresez. Dupa cateva luni am aflat de Asociaţia Culturala ARO, care organizeaza diverse evenimente culturale,  le-am trimis un E-mail in care m-am prezentat si am fost primita in cercul lor cu bratele deschise. De atunci, colaboram in mod constant si avem deja mai multe evenimente incheiate cu succes.
Pentru detalii despre evenimentele si activitatea Asociatiei ARO, va invit  sa vizitati pagina: www.aro-rhein-main.de. 

3.  Cum ti se pare Germania in comparatie cu Romania? Cum ti se par oamenii de aici?

Cu formele de relief, fauna si flora atat de variate, consider ca România este atat de frumoasa incat, daca toate acestea ar fi protejate si valorificate, n-ar avea egal in Europa si poate chiar in lume. Din pacate, vedem cu totii in ce ritm se taie padurile si cum ramane dezastru in urma...
In schimb, ca si aspect general al oraselor, Germania este mult mai ingrijita si mai curata – asta cred ca tine si de educatie si de respectul oamenilor fată de casele în care locuiesc, de gradinile pe care le au si pe care le ingrijesc periodic si mai tine si de buna administrare a banilor primariilor in vederea ingrijirii spatiilor publice.
Imi place ca in majoritatea parcurilor si in zonele verzi dintre blocuri, poti vedea iepurasi si arici, veverite si pasari, pe Main sunt rate salbatice, gaste salbatice, lebede si alte pasari de apa...Imi place sa vad ca micile fiinte sunt protejate si ca isi pot gasi si ele un locsor in tot vacarmul creat de oameni. La fel am vazut si in Anglia. In Romania, din pacate,  nu am vazut nicaieri asa ceva. Poate in timp...
Functionarii publici mi se par aici mai respectuosi, te intampina cu un zambet si o strangere de mana, ceea ce m-a uimit, sa stiti! Am avut parte de experiente pozitive pe la toate institutiile publice unde am avut treaba si am intalnit mereu oameni binevoitori.
Atunci cand am avut concerte, publicul a fost de fiecare data deosebit de receptiv si s-a creat mereu un schimb extraordinar de energii. Cine a fost acolo poate spune! J Cine nu a fost, este invitat sa ni se alature la urmatoarele evenimente pe care le vom face publice in presa si pe Facebook.

3.  Ce sfaturi ai avea pentru romanii care gandesc sa vina in Germania?

I-as sfatui sa fie receptivi, sa vina cu mintea si inima deschise pentru ca avem multe de invatat de la aceasta tara si le la oamenii ei. Am întalnit romani care sustineau ca ei nu au venit aici ca să invete ceva (nici macar limba!), ci au venit doar sa faca bani...Cred ca e pacat sa locuiesti intr-un loc nou, dar sa nu deschizi ochii la ce se întâmpla in jur si sa nu acumulezi ceva pozitiv din ceea ce vezi. I-as mai sfatui sa inceapa un curs de germana cat mai repede si sa se informeze din timp in legatură cu toate actele necesare, sa afle exact unde sa mearga atunci cand ajung aici si in cazul in care nu se descurca singuri sa ceara ajutor pentru ca vor fi indrumati si bine sfatuiti de cei care au trecut deja prin tot procesul. Si cum o doza buna de optimism nu strica nimanui, le recomand sa-si faca plinul si sa pornească  la drum cu incredere.  

4.  Ce planuri ai? Te vezi in continuare in Germania sau in Romania?

Deocamdata raman aici si doresc sa imi continui munca de artist, doresc sa cunosc cat mai multi oameni faini si sa particip la cat mai multe evenimente pentru a impartasi, prin arta mea,  in semn de multumire, o parte din sufletul meu tuturor celor care imi sunt alaturi si care ma sustin. Nu stiu ce se va intampla peste cativa ani, insa nu exclud posibilitatea de a pleca in alta tara sau chiar de a ma reintoarce in Romania. Aceste hotarari depind de multe lucruri si le discutam intotdeauna  in familie. Ideea e ca noi am hotarat sa ramanem flexibili si sa ne mutam oriunde vom considera ca ne va fi bine. Si cred ca va fi bine oriunde atat timp cat suntem impreuna si ne sustinem reciporc.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.