Donnerstag

Recunoasterea si echivalarea diplomelor in Germania


Pentru cetatenii romani, ca cetateni europeni, recunoasterea studiilor efectuate in Romania a devenit mult mai facila decat inainte de 2007.
Spre exemplu, meseriile reglementate din domeniul sanatatii dispun de o recunoastere automata daca sunt intrunite un minimim de reguli stabilite la nivel de Land.

Dar ce sunt meseriile reglementate?

Meseriile reglementate sunt acele meserii pentru care exista un cadru legal de recunoastere si care pot fi practicate in Germania doar cu conditia echivalarii. In Germania exista cca 60 de meserii reglementate legal.

Ce sunt meseriile ne-reglementate?

Meseriile ne-reglementate sunt acele meserii pentru care nu se aplica obligativitatea echivalarii in vederea exercitarii meseriei, dar care pot beneficia de o echivalare(partiala sau totala) sau cel putin o adeverinta evaluare , o constatare. Detaliile se obtin dupa caz,  de la camerele de Comert, Camerele de Industrie si Comert , Ministerul Agriculturii.
Avantaje? Obtinerea unui loc de munca mai bine platit, posibilitatea de specializare continua,compensarea deficitelor profesionale.



Domeniul medical

Meseria de medic este o meserie reglementata. Daca un medic roman doreste sa lucreze in Germania nu o poate face pur si simplu ci doar in urma obtinerii aprobarii de libera practica: ´´Approbation´´ - un document eliberat de autoritati in urma verificarii dosarului profesional.
Cerintele pentru obtinerea Approbation difera in functie de Land.
In cazul specialistilor se va demara procedura de recunoastere a specializarii.

Asistentele medicale din Romania si moasele  sunt si ele conditionate de recunoasterea/echivalarea diplomei in Germania, pentru a-si putea practica meseria.

O conditie comuna care se impune  specialistilor din domeniul medical este certificatul de competenta lingvistica, prin care se face dovada cunostintelor de limba germana in vederea practicarii meseriei. Alte conditii de recunoastere tin de individualitatea cazului, in cazul asistentelor medicale exista de exemplu diferente in forma de pregatire sau perioada studiului. Aceste diferente sunt importante in fata autoritatilor, iar dosarul pentru echivalare se va completa in functie de aspectele individuale.

Alte detalii despre recunoasterea si echivalarea diplomelor in Germania puteti citi pe pagina web.

12 Kommentare:

  1. Anonym14:47

    Buna ziua. Eu sunt asistenta medicala generala, sa inteleg ca am sanse sa lucrez in domeniu asta in germania? Ce acte sa pregatesc si unde sa ma duc? Cursul de germana il incep dupa recunoastere sau inainte?

    AntwortenLöschen
  2. @Anonim, certificatul care atesta cunostintele dvs de limba sunt parte din procedura de recunoastere, asadar trebuie sa urmati cursurile inainte de a demara procedura.
    Pentru o echivalare apelati la institutia competenta din Landul in care aveti rezidenta iar informatii cu privire la actele necesare le obtineti de la aceiasi institutie. In prima instanta este important ce diploma detineti, care a fost durata si perioada de studiu.In functie de aceste particularitati pregatiti actele necesare.

    Daca aveti nevoie de asistenta in procesul de recunoastere precum si de traduceri autorizate ale documentelor, va stam la dispozitie.

    http://www.servicii-pentru-romanii-din-germania.de/contact.html

    AntwortenLöschen
  3. Anonym22:13

    Buna seara!. Vreau si eu un post de asistent medical in Frankfurt, ma puteti ajuta? Nu vreau sa lucrez in azile, vreau intr-o clinica sau un spital. Vorbesc germana, in octombrie voi da examenul B2. Nu vreau sa apelez la firme care te leaga prin contract pe ani de zile si iti trag lunar bani,asa cum au patit multe, vreau sa lucrez normal ca orice angajat,de aceia va scriu pentru ca stiu ca dvs faceti doar intermedierea la angajator german si nu angajati direct.Am nevoie de serviciile dvs, cu cine trebuie sa vorbesc pentru asistent medical?Multumesc

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Buna ziua, @anonim. Alte detalii care va intereseaza cu privire la intermedierea dvs pe postul de asistent medical, intr-o clinica sau spital din jurul orasului Frankfurt, Frankfurt inclusiv,puteti obtine la nr de tel: 015223997005 . Documentele pentru angajare se trimit pe adresa noastra de mail, o gasiti la ´´contact´´. Numai bine!

      Löschen
  4. Anonym22:44

    Buna seara, as dori daca ma puteti ajuta cu informatii despre institutia care recunoaste diplomele de economist si expert contabil. Locuiesc in Karlsruhe si nu o gasesc deloc, mă tot trimit de la o institutie la alta. Multumesc din suflet.

    AntwortenLöschen
  5. @ anonim,la ce institutii ati fost? De oriunde puteti primi informatii concrete, fie ca va adresati primariei, Arbeitsamt-ului, IHK . Conditia este sa vorbiti si sa intelegeti limba germana.
    Un Link ajutator: http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/berufliche_anerkennung.php

    AntwortenLöschen
  6. Anonym13:28

    Buna ziua, eu sunt absolventa de SNSPA - Facultatea de Administratie Publica, iar in Romania sunt functionar public. Intentionez sa ma suspend din functie pentru 3 ani de zile si sa ma relochez in Germania la inceputul anului 2015, chiar in Frankfurt. Considerati ca procedez corect cu suspendarea postului , ca masura de precautie? Ce parere aveti despre sansele de a imi fi recunoscuta diploma de licenta in Germania? Multumesc.

    AntwortenLöschen
  7. @Anonym, intrebarea care se pune este: ce va doriti sa faceti profesional in Germania? Si de aici incepeti informarea si verificarea.
    A recunoaste o meserie/diploma/calificare in Germania inseamna:
    -recunoasterea ca atare pentru practicarea meseriei
    -recunoasterea pentru continuarea studiilor/specializarii

    Sigur, pentru orice activitate profesionala in germania limba germana este o obligatie. Exceptie o fac domeniile bancare/IT/management in care activeaza multi romani exclusiv cu cunostinte de limba engleza. Prin cunoasterea limbii germane puteti oricand sa va reorientati profesional sau sa aprofundati cunostinte concrete/specifice in domeniul pe care deja il cunoasteti din Ro.

    AntwortenLöschen
  8. Anonym16:18

    Buna ziua, eu am o diploma de Asistent de Farmacie in Romania, de asemenea Pedagogie de Recuperare, intrebarea mea este daca imi pot gasi de lucru in aceste domenii aici in Germania si unde as putea sa merg pentru echivalarea diplomelor si daca este posibil acest lucru? Eu locuiesc in Berlin

    AntwortenLöschen
  9. Anonym10:47

    Buna ziua!Ma aflu in aceiasi situatie,am absolvit Scoala Postliceala Sanitara in 2013,Specializarea Asistent medical de farmacie.La 3 luni dupa absolvire am venit in Germania.Acum am toate actele necesare ,inclusiv Certificatul B2 si as dori sa demarez procedeul de recunoastere a diplomei.As vrea sa stiu daca traducerile si legalizarile se pot face si in Romania sau doar aici la traducatori autorizati.Stiu ca apostilarea sau supralegalizarea trebuie facuta aici.Recunoasterea diplomei este conditionata de vechimea in campul muncii?Intreb deoarece eu am muncit doar ca practicant,in perioada studiilor.Locuiesc in Bayer si as vrea sa stiu daca actele pot fi trimise si la Bonn deoarece in Augsburg procesul de recunoastere dureaza mult mai mult.Multumesc anticipat pentru raspunsurile d-voastra!

    AntwortenLöschen
  10. @anonym, pentru recunoasterea diplomei de asistent medical trebuie sa apelati la institutia din Landul in care aveti rezidenta. Cat despre traduceri, va recomand sa le faceti in Germania, ori in Romania dar la un traducator foarte bun. Altfel riscati sa nu vi le accepte. Ce anume vreti sa apostilati in Germania?

    AntwortenLöschen
  11. Buna ziua ! Ma aflu in ultimul an de absolvire pentru profesia de asistent medical generalist si as vrea sa stiu care-i instituții trebuie sa ma adresez pentru recunoașterea diplomei. O sa ma stabilesc in Rheda Wiedenbruck, land Nort- Westhfalia. Va mulțumesc!

    AntwortenLöschen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.