Sonntag

De ce apar probleme cu asigurarea de sanatate in Germania?




Stim cu totii ca asigurarea de sanatate este obligatorie in Germania. Insa asta nu presupune doar inscrierea la o casa de asigurari ci si comunicarea cu casa de asigurari pentru orice schimbare intervenita in viata asiguratului, schimbare care vizeaza direct situatia asigurarii de sanatate.
Acest post este un raspuns pentru cei care ne-au intrebat, in ultima perioada, de ce nu se pot asigura sau de ce au datorii cu multe zerouri in coada catre casele lor de asigurari daca ei nu mai lucreaza, sunt convinsi ca lucreaza legal sau sunt plecati din Germania.


                                                     Card de sanatate in Germania

Intentia de a incheia o asigurare de sanatate la o perioada lunga de timp dupa sosirea in Germania atrage cateva complicatii. Casa de sanatate va va cere formularul european E104 pentru a va asigura. Daca obtinerea acestui formular nu este posibila, apare obligatia platilor retroactive sau asigurarea in sistemul de sanatate privat ( sistem la care poate contribuii si angajatorul dvs!)

Mutarea din Germania trebuie obligatoriu anuntata la casa dvs de sanatate. Altfel, veti fi surprins cu cateva advertismente de neplata.
Inscrierea pentru somaj trebuie facuta cat mai repede posibil, dinainte de a va expira contractul de munca sau imediat dupa concediere. In caz contrar, asigurarea dvs de sanatate va pretinde sa platiti polita de asigurare.
Dupa intreruperea activitatii de munca se intrerup si platile prestatiilor sociale. Din acest motiv, este o idee foarte proasta plecarea din Germania pentru cateva luni de la concediere fara a urma pasii firesti, care incep la Arbeitsamt.

Romanii care lucreaza independent avand inregistrat Gewerbe au si ei obligatia de a se asigura. Asigurarea de sanatate se poate incheia fara obligatie si din initiativa proprie  la o casa sociala ( TK, IKK, AOK, BKK, BREMER GEK, DAK, etc) sau la o companie privata. Diferenta dintre stat si privat consta in modul de calcul al politei de asigurare care poate fi  procentual din venituri( casele de stat) sau conform varstei si istoricului medical (in cazul asigurarilor private). Asta insemana in foarte multe cazuri ca o asigurare privata, in special pentru o persoana care nu este nevoita sa isi co-asigure copiii, poate fi mai avantajoasa decat asigurarea de stat.

In cazul in care sunteti angajat dar aveti venituri si din activitate independenta, trebuie neaparat sa anuntati casa dvs de asigurari. Veti completa un formular in care vi se va cere, printre altele, sa estimati veniturile din activitatea independenta si timpul de lucru alocat. Daca activitatea independenta se dovedeste a fi prestata o perioada mai scurta saptamanal si veniturile din activitatea de angajat sunt cele principale, costurile asigurarii raman in principiu neschimbate. O limita a veniturilor din activitati independente o stabileste casa de sanatate.

Alte probleme cu asigurarea si statutul de asigurat apar din cauza companiilor fantoma care fac angajari legale in primele doua luni, dupa care muncitorul lucreaza la negru fara a avea cunostinta despre asta. Urmariti asadar lunar fluturasii de salariu! Munca fara acte aduce doar dezavantaje!

 BIROUL „Servicii pentru Romanii din Germania“ 
Eschersheimer Landstr. 68
60322 Frankfurt am Main
Tel(limba romana): 0162 33 99 33 5
Program: de L pana V intre orele 10.00-18.00

Preluarea sau copierea textelor de pe acest blog fara acordul autorului si fara mentionarea sursei este ilegala.

46 Kommentare:

  1. Anonym17:48

    Multumim! Sunteti o sursa serioasa de informare printre toti "specialistii" de care e plin netul. Va cunosc si ca client, acelasi lucru il am de spus :) Mersi!! Sanatate!

    AntwortenLöschen
  2. Anonym17:52

    Buna seara. Multumim. Am o intrebare, daca termin lucru nu se opreste asigurarea? Ca daca nu e platita cum merge asa? Eu nu mai lucrez de 2 luni ca m-a dat afara cred ca nu mai am asigurare. Sau mai am? Gabi.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Gabi, nu, asigurarea nu se opreste singura, se opresc platile catre asigurare care se realizau pe baza contractului de munca, atat.Sper ca dupa concediere ati fost la Arbeitsamt! Nu lasati lucrurile nerezolvate.

      Löschen
    2. Anonym23:11

      ok toata lumea spune la fel, nu lasa lucrurile nerezolvate !!! sincer ma oameni buni,,dati si voi indicatii si informatii folositaoare si utile ca de exemplu in ce mod si cum trebuie procedat pentru inchiderea asigurarii....ca nu toti stiu cum se face si de aia multi au probleme,eu caut de doua saptamani o modalitate de a o inchide si nu gasesc niciunde de aici din Romania,am plecat pe tgraba de acolo si nu am apucat sa inched nimic ,doar nu ma intorc acum acolo numa sa inched asigurarea,,trebuie sa fie o modalitate on line sau scrisa in plic ....nu?

      Löschen
  3. @Anonym, multumim si noi pentru feedback! Nu v-ati scris numele, nu stiu cine sunteti, dar va mai asteptam pe la noi. Nu doar pentru rezolvarea problemelor ci si pentru lucruri frumoase: cumpararea unui apartament de exemplu. Sanatate si dvs!

    AntwortenLöschen
  4. Bună ziua, vă deranjez cu o intrebare: biroul dvs se ocupă si cu formulare pentru steuerklarung?

    AntwortenLöschen
  5. Un articol venit exact la momentul potrivit.... Am o întrebare. Sunt asigurată la IKK. În cazul în care îmi deschid un "Kleingewerbe" pot să trec la un alt asigurator? Dacă da care sunt demersurile? Eventual cunoaşteţi un asigurator privat?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. @Julianna Cionca, puteti oricand alege alta casa de asigurari, respectati termenul limita de reziliere si nu e nicio problema.Va putem ajuta, luati legatura telefonic cu noi.

      Löschen
  6. Anonym14:46

    Buna ziua, sunt in germania de 6 luni si nu lucrez, frecventez cursuri de germana, am facut si Anmeldung cind am venit, dar asigurare medicala nu am facut, nu am avut nevoie si nici nu stiam ca e obligatorie, pina recent am citit pe internet ca in cazul in care doresc sa ma asigur acuma va trebui sa platesc toata perioada precedenta, de cind sunt in germania. Imi puteti spune vă rog daca este corecta informatia data si cum ar trebui sa procedez in cazul dat???

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Informatia e corecta in anumite circumstante! Sunati la birou pentru programare.

      Löschen
    2. Acum 3 ani am fost dat afara de la locul de munca,peste un an m am angajat dinou si mi a venit asigurarea 2300 de euro pt perioada in care nu am lucrat.se poate face ceva sa nu platesc banii astia?nu este corect!

      Löschen
  7. Anonym02:49

    Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu cateva aspecte. Sunt exact in situatia doamnei de mai sus. Adica am venit acum vreo 2 ani in Germania, am facut Anmeldung, nu am platit asigurarea medicala pentru ca nu am stiut ca este obligatorie (desi am fost la AOK la momentul respectiv sa cer detalii nu mi s-a spus ca ar fi obligatorie din momentul in care te ``anmelduiesti`` in Germania) si pentru ca m-am gandit ca in cazul in care apar probleme de sanatate plec acasa in Ro. sa le rezolv. Nu am lucrat deloc in Germania in toata aceasta perioada. Pana in prezent nu am primit nici o instiintare de la nici o institutie ca as ceva de plata. Aveti idee ce posibilitati exista sa primesc de acum incolo ??? Daca sunt platite in Ro. din mână asigurarile medicale, se ia in considerare, aici in Germania perioada platita in tara in cazul in care aduc adeverinta ? Ce s-ar intampla in cazul in care fac Abmeldung, plec in Ro si revin dupa 4-6 luni inapoi in Germania? Trebuie sa platesc asigurarile in Germania de la data la care ma intorc sau trebuie sa platesc toata perioada de cand am venit in Germania prima oara si am facut primul Anmeldung ?

    AntwortenLöschen
  8. Anonym15:59

    Buna ziua ! Am si eu o intrebare : am asigurare de sanatate la AOK ,si platesc lunar undeva la 140€ pe luna(sunt asigurata de aproximativ 2 luni)si nu stiu exact ce beneficii am (adica ,cat imi acopera asigurarea la o interventie medicala,consult sau dentist)?nu stiu Germana si de aceea nu am prea multe informatii! Va multumesc mult!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. @Anonim, sunt prea multe detalii despre asigurarea de sanatate pentru a le putea rezuma intr-un comment aici pe blog. Casa dvs de sanatate va sta la dispozitie pentru aceste detalii, de asemenea medicul dvs. Sanatate!

      Löschen
  9. Anonym14:20

    Buna ziua. As avea o intrebare legata de un gewerbe deschis in decursul anului trecut in Germania si inchis la sfarsitul anului. Impozitul aferent a fost platit, + toate celelalte taxe de inchidere si a ramas de plata datoria catre Aok. Ce penalitati pot surveni in urma neplatii si ce se intampla daca persoana in cauza se afla in imposibilitatea financiara de a achita suma acum?

    AntwortenLöschen
  10. Anonym12:51

    Bună ziua, bineînțeles că tot cu întrebări și nelămuriri va deranjez și eu sunt proaspătă pe teritoriul Germaniei pe 11 aprilie m-am angajat la o taverna greceasca dar surpriză cred că angajatorul nu mi-a făcut forme de angajare și implicit nici asigurare cu toate ca el susține ca da eu nu am semnat nimic cum aș putea să văd dacă sunt asigurată la AOK există vreo un număr de telefon ceva să pot întreba sau vreo operație online cu mltumirile care se impun și aprecierile de rigoare pt ceea ce faceți va doresc o zi frumoasa

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Buna ziua. Fluturas de salariu, aveti? Card de sanatate, aveti? Numar de asigurari sociale, aveti? Daca nu, lucrati fara forme legale.

      Löschen
  11. Buna ziua!Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr o problema... Locuiesc si lucrez in Germania de aproape 2 ani, am asigurare medicala la AOK. intrebarea mea este daca merg in tara in concediu si doamne fereste patesc ceva, ma imbolnavesc sau sufar un accident sau ceva... este valabila asigurarea si cum pot justifica la lucru aceasta problema.. ce acte trebuiesc duse in Germania si daca trebuiesc traduse. Va multumesc foarte mult pt raspuns.. O zi buna!

    AntwortenLöschen
  12. Anonym18:05

    Buna ziua,am si eu o problema,eu am plecat din germania acum cateva luni si nu am stiut ca trebuie oprita asigurarea (AOK)si ma m trezit ca imi vin plicuri la vechiul loc de munca,si unul in care mi se spune ca trebuie sa platesc 7000 de euro,ma puteti ajuta cu un sfat?eu sunt in ro

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Dvs nu aveti nevoie de un sfat ci de actiune. Sunati-ne la birou.

      Löschen
  13. Bună, puteți sa îmi spuneți va rog ce trebuie sa fac sa închid o asigurare sau sa nu îmi vina de plata, eu am lucrat 2 luni și în momentul de fata nu mai muncesc, dar asigurarea am înțeles ca nu pot sa o închid și trebuie sa o plătesc eu, unde trebuie sa ma duc sa nu o mai plătesc sau ce trebuie sa fac? Am înțeles ceva de job center.... Puteți sa îmi dați niște sfaturi sau sa ma îndrumați undeva?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Fara venituri, fie traiti cu somaj de tip 1, fie cu somaj de tip 2. In ambele cazuri se acopera asigurarea. Daca nu, achitati dvs. O inchideti cand parasiti Germania.

      Löschen
    2. Anonym09:45

      Intrebarea era CE trebuie sa faca nu CAND..."Bună, puteți sa îmi spuneți va rog ce trebuie sa fac sa închid o asigurare sau sa nu îmi vina de plata," Logic ca trebuie sa o inchida, dar cum poate sa o faca ? Online,posta, personal...dati un raspuns clar cap coada nu incurcati lumea.

      Löschen
  14. Buna, am lucrat 2 luni în Germania și momentan nu mai lucrez... Am fost sa închid asigurarea sa nu mai îmi vina de plata și nu pot.. Ce trebuie sa fac ca să nu mai îmi vina de plata pana îmi găsesc în alta parte de munca.. Am înțeles ceva de jobcenter... Puteți sa îmi dați un sfat sau sa ma îndrumați la o instituție ceva ca să nu mai plătesc? Va mulțumesc

    AntwortenLöschen
  15. Anonym13:25

    Buna ziua. Sunt in Germania de cateva luni si sunat sub asigurarea sotului meu (el e angajat aici legal). As dori sa imi deschid in Gewerbe - moment in care stiu ca sunt obligate sa platesc asigurare private, luandu-mi-se dreptul de a beneficia de asigurarea sotului. Daca inched gewerbe-ul in cateva luni, revin automat sub asigurarea sotului, ca acum? Ca nu vreau sa raman fara asigurare, atunci cand nu o sa mai am venit aici...Dealtfel, platile pt pensie/somaj, etc, intra tot in cadrul acelei asigurari private sau se platesc si astea separat? Multumesc mult

    AntwortenLöschen
  16. Anonym23:23

    Buna seara! Am si eu o intrebare... Am pățit acest lucru, adica: am plecat din Germania fără a stii ca trebuie sa merg personal la casa de sanatate la care eram înscrisă (DAK) sa anunt plecarea mea... între timp, intorcandu-ma in Germania, după ce am gasit un nou contract de munca, am sunat la aceștia (DAK) si am întrebat ce datorii am fata de ei deoarece aflasem de la o colega de munca ce se intampla daca nu anunți plecarea ta din Germania, adica ce sume enorme apar de plata pentru toate lunile in care nu intrase niciun ban in contul acestora pe numele meu. Aveam 4000 si ceva de euro datorii față de aceștia, pentru ca intr-adevar aveam câteva luni de cand plecasem si nu ii anunțasem... I-am rugat frumos sa ma lase sa le fac dovada cum ca am Asigurari de sanatate pe Romania de care beneficiez si in prezent. Am mers personal la sediul acestora si le-am lăsat o copie de pe buletin + copie de pe cardul de sanatate din România. La o scurtă perioadă de timp, am primit un card nou de sanatate de la aceștia prin posta si ceea ce nu inteleg nici in momentul de față este următorul lucru: mi-au stins si datoria pe care o aveam fata de ei trimițând-u-mi si noul card de sanatate sau... datoria încă există...? Țin sa mentionez ca am verificat fiecare fluturaș de salariu de pe contractul pe care îl am deja de 6 luni de zile si nu mi se specifică nimic niciunde cum ca mi se extrage vreo suma extra pentru aceasta problema veche. Astept un răspuns de la dvs.
    Va multumesc frumos!

    AntwortenLöschen
  17. Anonym12:14

    Buna ziua,
    M-am intors din Germania in Romania pe data de 8 august 2017 pentru un deces in familie(mai exact tatal meu) nu am anuntat plecarea din Germania la aok pentru ca am plecat in graba acasa si ma intorc in Germania la sfarsitul lunii acesteia, deocamdata sunt inca in Romania si vreau sa stiu daca pot plati aici pe aceste 2 luni o asigurare care sa fie valabila si in Germania? adica sa nu platesc in Romania si cand ma intorc in Germania sa trebuiasca sa platesc si acolo ? Va multumesc

    AntwortenLöschen
  18. Anonym12:22

    Buna ziua,
    M-am intors din Germania in Romania pe data de 8 august 2017 pentru un deces in familie(mai exact tatal meu) nu am anuntat plecarea din Germania la aok pentru ca am plecat in graba acasa si ma intorc in Germania la sfarsitul lunii acesteia, deocamdata sunt inca in Romania si vreau sa stiu daca pot plati aici pe aceste 2 luni o asigurare care sa fie valabila si in Germania? adica sa nu platesc in Romania si cand ma intorc in Germania sa trebuiasca sa platesc si acolo ? Va multumesc mult

    AntwortenLöschen
  19. Anonym12:25

    buna ziua..azi am primit o veste precum ma cauta cei de la asigurari in germania ..acum dou ani am lucrat in germania pt 3 saptamani si din anumite probleme de sanatate a trebuit sa plec urgent in romania si pur si simplu nu am stiu ca trebuie sa inchid asigurarea,acum vreo 2 luni cineva din germania a luat legatura cu mine si mia zis ca dupa doi ani ce nu mai sunt acilo mia venit de plata 26.000 de euro am i9ncercat sa dau de ei la un numar de telefon si nu merge si astazi ma cautat la fostu domiciliu in MUNCHEN O FIRMA DE RECUPERARI SPUNAND CA MA VOR CAUTA LA AEROPORT ETC..ce pot sa fac eu nu mai sunt acolo de mai bine de 2 ani si de 2 ani lucrez in alta tara?multumesc mult o zi buna..

    AntwortenLöschen
  20. Anonym20:39

    buna seara.ca angajat cu forme legale in germania trebuie sa platesc inchidere de an ca la gewerbe?am avut gewerbe l-am inchis am achitat ce a fost de achitat + inchidere de an 2016.am asigurare medicala de care beneficiaza si sotia si copilul care locuiesc cu mine in germania.sotia nu lucreaza.multumesc

    AntwortenLöschen
  21. Anonym20:40

    buna seara.ca angajat cu forme legale in germania trebuie sa platesc inchidere de an ca la gewerbe?am avut gewerbe l-am inchis am achitat ce a fost de achitat + inchidere de an 2016.am asigurare medicala de care beneficiaza si sotia si copilul care locuiesc cu mine in germania.sotia nu lucreaza.multumesc

    AntwortenLöschen
  22. Anonym05:29

    buna dimineata ,,,am si eu o intrebare pe calea online se poate rezolva sau sa inchidem asigurarea fara sa ne intoarcem acolo ,ca stiti ca este foarte greu sa te mai intorci acolo fara banii...alex....

    AntwortenLöschen
  23. Bună ziua dacă am lucrat in germania și am fost asigurata la Aok și după am închis contractul cu firma la care lucram și am venit în România , se poate sa mă trezesc cu costuri pe asigurare dacă nu am inchis-o?

    AntwortenLöschen
  24. Buna ziua , am si eu o problema, mi-am dat demisia si am plecat in țara , nu am anunțat ca nu mai lucrez iar asigurarea mi-a mers in continuare , in prezent as avea 776 de euro am sunat si mi s-a spus ca este o Neînțelegere si ca se va recalcula , pentru ca am fost trecută ca pensioanara asta in urnă cu câteva zile in care am anunțat ca nu am de lucru. Sa înțeleg ca va trebui sa plătesc oricum recalcularea dar momentan nu am banii iar eu vreau sa plec din țara! Cum se procedează? Anunț ca plec , stopează suma sau? Consecințe? Loredana,Mulțumesc.

    AntwortenLöschen
  25. Anonym22:57

    Buna seara,am o intrebare,pot inchide contul ikk-classic din germania fara sa mai vin pana acolo , sau macar ''ameldungul''

    AntwortenLöschen
  26. Penciuc Roxana15:16

    Buna ziua,

    Ma numesc Penciuc Roxana,am lucrat timp de un an de zile in Germania , dar nu mi au mai prelungit contractul. M'am inregistrat la arbeitsam si am ales sa fac cursul de germana Integrationskurs, am primit somaj 2 luni de zile si am fost asigurata pana cand am inceput cursul. Dar acum am aflat ca nu mai primesc nici somaj si nu mai sunt nici asigurata. Ce pot face in aceste conditii? Locuiesc doar cu logodnicul meu,nu suntem casatoriti,de abia la anul facem nunta si avem un singur venit . Nu mi pot permite sa mi platesc asigurarea medicala si intampin niste probleme de sanatate in aceasta perioada. Ce pot face ? Astept un raspuns,va rog. Multumesc

    AntwortenLöschen
  27. Loredana11:17

    Buna ziua am si eu o intrebare. Mi-am.dat demisia si vreau sa ma intorc in Romania. Cum procedez cu Aok? Multumesc anticipat.

    AntwortenLöschen
  28. Kovacs04:08

    Buna ziua, am lucrat 6 ani in germania de doua luni am nascut acolo taral copilului e neamt.ne am despartit si a trebuit sa vin acasa.ce se intampla cu aok, elterngeld si kindergeld?trebuie sa anunt aok ca am plecat

    AntwortenLöschen
  29. Buna ziua,am locuit in Germania din 2014 pana in 2017 si din cauza unor problem a trebuit sa ma intorc in tara de urgenta,cum as putea sa aflu daca am vre-o datorie catre o institutie din Germania?

    AntwortenLöschen
  30. Bună ziua! Locuiesc in Germania de 8 luni, vreau ca sa plec în Romania si am sunat ca sa îmi închid asigurea medicala si mi-au cerut o dovada ca sunt asigurata in romania ce pot face in acesta situatie?

    AntwortenLöschen
  31. Anonym21:54

    Buna seara ! va deranjez cu o intrebare am muncit in Germania 4luni in acest an 2020 dar pe data de 01.06.2020 am venit in Romania si dupa doua saptamani m-ia venit cardul AOK din Germania ,mentionez ca nu am semnat nimic si nici nu am trimis fotografii....etc pentru a mi se emite cardul ,cu siguranta angajatorul a dat informatii pentru a mi se emite CARDUL AOK
    Contractul de munca mi sa incheiat ,eu parasind Germania si venind in Romania de aceea nu stiu daca mi s-a oprit si cardul aok .indrumatima ce sa fac cu un raspuns . VA MULTUMESC FRUMOS

    AntwortenLöschen
  32. Buna ,ma numesc Ovidiu,am o intrebare,am muncit 9 zile,in acest timp nu aveam card de sanatate si nici ameldung,dupa ce am plecat mi a venit cardul de la AOK la adresa unde stateam.Intrebarea:ii valabil cardul?si daca da,cum pot sa il inchid?va multumesc.

    AntwortenLöschen
  33. Buna ziua!
    Sunt in Germania,mi-am făcut Anmeldung de aproximativ 1luna jumătate dar nu și asigurare medicală deoarece nu mi-am găsit un loc de muncă și lucrează doar logodnicul meu
    O sa am probleme cu asigurarea medicala (nu am beneficiat de serviciile medicale)? O sa îmi vină sa plătesc?

    AntwortenLöschen
  34. Buna! De curând m-am căsătorit, ce trebuie făcut pentru schimbarea numelui la AOK?

    AntwortenLöschen
  35. Anonym10:46

    Buna ziua! Am și eu o întrebare:daca locuiești în Germania cu Ameldung de 3 ani și nu ai muncit și nici nu ai fost asigurat niciodată aici...dacă vreau sa ma asigur acum în sistem privat ce probleme ar fi?trebuie sa plătesc și din urma?

    AntwortenLöschen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.