Freitag

Romani in Germania - din USA in tara lui Goethe

Continuam in 2016 seria de interviuri cu si despre romanii din Germania, asa cum v-am obisnuit lunar. Oameni frumosi, cu povesti de viata interesante, va vorbesc despre experienta  si visele lor in tara lui Goethe. 
In interviul lunii Ianuarie il veti cunoaste pe Ionut Gelea, specialist in gastronomia internationala.

Ionut s-a relocat in Germania dupa o lunga experienta la bordul celor mai luxoase vase de croaziera, pe oceanele lumii. Fara a se lasa speriat de noul sistem in care a intrat si in ciuda lipsei cunostintelor de limba germana, Ionut a reusit intr-un timp scurt sa isi gaseasca un loc de munca cu venituri satisfacatoare si sa inceapa, alaturi de familia lui, aventura germana.
Cititi mai jos povestea unui roman care a ales Germania ca a doua casa.


                                                              

1. Ce te-a determinat sa te muti in Germania? Cum a fost pentru tine mutarea/adaptarea?

După lungi căutări am înțeles ca Germania este țara unde mi-as  dori sa trăiesc împreuna cu familia mea. După peste 10 ani de munca pe vapoare de croaziera USA, după ce, pot spune, am văzut toată lumea am ales sa "ma așez " intr-o țara care oferă stabilitate si siguranța!
Inițial, am ales un oraș mai mic, pitoresc, liniștit ( prea liniștit :), Freiburg, unde am locuit pentru un an, lucrând intr un hotel de 4 stele, in Schwartzwald. A fost primul meu contact cu Germania, cu nemții, cu limba germana, cu bucătăria germana, cu tot ce înseamnă sistemul de restaurant nemțesc.
Dar.... nu a fost locul nostru acolo. Am ales, după venirea soției si a fetiței mele, ca nu e chiar ceea ce ne doream, vroiam un oraș mai mare, mai viu, in speța, Frankfurt !!
Nu a fost ușor, dar nici foarte greu. Odată ajunși aici au început căutările, munca si casa! Se legau.... Nu ai munca, nu primești casa, nu ai adresa stabilă, e greu sa primești un contract de munca! Dar am reușit. Cu munca  nu a fost greu,  cred ca CV-ul meu si recomandarile pe care le aveam de la angajatori internationali au reusit sa convinga angajatorul german. 
Pe urma, după căutări intense , intr-o luna ne-am mutat in casa noastră. Apoi totul a decurs de la sine!


 2. Cu ce te ocupi aici? De ce probleme sau dificultati te-ai lovit?

 In plan profesional, am continuat cu "experiența nemțească " după multă, multă experiența in restaurantele romanești si internaționale, experiența acumulata in decurs de 20 de ani.
In tot acest timp  am reușit sa strâng un teanc serios de diplome si tot atât de multă experiența si cunoștințe in ceea ce înseamnă  gastronomia la cele mai inalte standarde. Am invatat de la profesionisti, iar asta este unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-au putut intampla.
Cu toate acestea, din cauza cunoștințelor putine de limba germana pe care le am avut când am venit in Germania, am luat-o DIN nou de la zero. Lucrez din nou ca  ospătar,  după ce reușisem sa ocup poziții de manager in restaurante din România si din USA, însă continui sa imi fac meseria cu același profesionalism. Acumulez zilnic noi cunostinte de limba germana,  nu pot decât sa reușesc sa merg cât mai "sus"!

 3. Cum ti se pare Germania in comparatie cu Romania? Cum ti se par oamenii de aici?

Germania este țara care oferă multe posibilități, totul e sa stii ce vrei. Frankfurt-ul cu  atât mai mult! Este un oraș cosmopolit, nu m-am lovit, pot spune, deloc de reticenta din partea nemților, sunt cât se poate de deschiși, cu toate ca la început comunicam mai mult in engleză, atât cu clienții cât si cu colegii.
O comparație a Germaniei cu România..... Germania e țara in care am ales sa trăiesc împreuna cu familia mea, pentru o viața mai buna, pentru o mai mare siguranța a zilei de mâine, dar România..... e ACASA, sentimentul de apartenența de pământul românesc va fii mereu viu, indiferent unde trăiesc!

 4. Ce sfaturi ai avea pentru romanii care gandesc sa vina in Germania?

 Romanilor care se gândesc sa vina in Germania, din România sau din alte tari, nu pot decât sa le spun sa uite ideea ca romanii nu sunt bine primiți aici. Nemții sunt deschiși, dar trebuie sa demonstrezi ca intentiile tale sunt in regula.  De asemenea, ii sfătuiesc sa învețe cât mai multă germana înainte de a veni aici, vorbirea limbii, este bineînțeles, un avantaj enorm( si nu e deloc ușoară.... si nu, nu seamănă deloc cu engleza! ) 
Si foarte important: stabilirea in Germania implica o serie de cheltuieli. Pentru a  ușura relocarea ai nevoie de un minim de "capital"!

 5. Ce planuri ai? Te vezi in continuare in Germania sau in Romania?

Planuri de viitor? Da!!!! Cel puțin pana la pensie ma văd aici!:)
Poate atunci ne vom întoarce la "rădăcini ", dar deocamdată cred ca e mult mai bine pentru mine si familia mea sa rămânem aici, mai ales ca, după doi ani, am început sa ne simțim din ce in ce  mai bine, sa avem un cerc de cunoștințe, chiar si câțiva prieteni!
Un avantaj foarte mare este faptul ca, fetita noastra are aici șansa de a primi o educație buna, șansa de a se pregăti temeinic si de  a-si construi un viitor frumos, pentru un job bun, chiar dacă si ei ii lipsesc persoane si locuri dragi din România!

In încheiere va urez tuturor mult succes, si,  acum la început de an,  un AN  NOU bun, cu sănătate si multe realizări!





 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.