Mittwoch

Romani in Germania - Septembrie 2015, prima editie


O data pe luna vom sta de vorba pentru dvs cu romani relocati in Germania, oameni ambitiosi care fac cinste comunitatii noastre si pe care ne bucuram ca i-am cunoscut!

Pe Vlad l-am cunoscut primul. A apelat la serviciile Biroului in momentul in care a inchiriat apartamentul din Frankfurt. Nu a vrut sa semneze nimic, pana nu l-am asigurat ca totul este in regula cu contractul de inchiriere. Pe Andreea am cunoscut-o in vara, cand a dorit sa aiba o parere avizata asupra contractului de munca pentru un mini-job. Amandoi fac parte din categoria “creierelor” care au ales Frankfurtul ca a doua casa.

Cu interviul luat Andreei incepem astfel o noua serie de povesti despre romanii care au reusit in Germania. Fie ca lucreaza in corporatii, in fabrici, in restaurante sau cabinete medicale, cu totii sunt un exemplu de determinare si ambitie.

Pe Andreea o puteti citi pe http://andreealascu.ro/ unde scrie despre ce inseamna sa locuiesti si sa traiesti in Germania. 


                                  Andreea Lascu, 29 de ani, consultant in comunicare

1.   Ce te-a determinat sa te muti in Germania? Cum a fost pentru tine mutarea/adaptarea?
Prietenul meu e cel care a facut primul pas. Anul trecut a primit o oferta de munca de la o importanta Institutie Europeana din Frankfurt, dupa 6 luni l-am urmat si eu si iata-ne impreuna aici. A trecut timpul foarte repede, nici nu-mi vine sa cred ca sunt in Germania deja de 9 luni.

Din punctul de vedere al mutarii si adaptarii in noua lume, spre norocul meu, cu el aici, totul a fost si este mai usor. Stam intr-un apartament spatios intr-unul din cartierele linistite ale Frankfurtului si incercam impreuna sa ne integram cat mai bine. A fost mai greu sa stiu ca familia si prietenii sunt la 2000 de km departare. Noroc cu tehnologia ca ne putem “vedea” online in fiecare zi.

2. Cu ce te ocupi aici? De ce probleme sau dificultati te-ai lovit?
De cum am venit am continuat cursurile de germana incepute in Romania si am inceput cautarile pentru un loc de munca.  De cateva luni am pornit si blogul, unde scriu despre lucrurile care-mi plac si ma pasioneaza, dar si despre ce inseamna sa fii imigrant in Germania. Ma puteti citi aici: http://andreealascu.ro/.

N-as putea spune ca am intampinat probleme de adaptare. Stiam ca nemtii sunt altfel fata de restul europenilor, in special fata de latini, dar asta nu ne-a descurajat. Din contra, noua ne place foarte mult stilul lor de viata linistit si discret. Tocmai de aceea cred ca ne vom adapta destul de bine aici. Singura dificultate din punctul meu de vederea, ar fi gasirea unui loc de munca conform pregatirii mele. Pana nu ajung la un nivel avansat de limba germana mi-ar fi foarte greu sa gasesc ceva in domeniul meu. Tocmai de aceea momentam am un mini-job pentru care e necesara doar limba engleza. In prezent imi concentrez toata atentia pe invatarea limbii.



3.  Cum ti se pare Germania in comparatie cu Romania? Cum ti se par oamenii de aici?
Romania va fi mereu “acasa”, insa mi-ar fi greu sa nu remarc diferentele si sa nu constientizez faptul ca va mai trece mult timp pana cand si Romania va ajunge o tara in care sa-ti doresti cu adevarat sa locuiesti. De la relatia cu institutiile si autoritatile, sistemul medical si de invatamant, pana la trafic si simpla educatie a oamenilor,  in toate Romania ar trebui sa ia exemplul Germaniei si sa continue drumul ascendent pe care a ponit. Nemtii sunt altfel fata de noi si avem atatea de invatat de la ei. De la vanzatoarea care te saluta si-ti zambeste cand faci cumpraturile, soferi de autobuz care te astepta cand alergi spre statie, functionari publici care stiu ca sunt acolo sa te ajute, nu sa-ti puna bete-n roate, pana la stilul de viata discret si linistit si felul in care isi petrec timpul liber in natura. Germania e o tara care te primeste cu bratele deschise indiferent de culoarea pielii sau de nationalitate. Ne bucuram din plin de multiculturalitate si deschidere avand in grupul nostru de prieteni, romani, polonezi, indieni sau nemti.

4.  Ce sfaturi ai avea pentru romanii care gandesc sa vina in Germania?
Cel mai import ar fi sa se apuce de cursuri de limba germana imediat de cum le incolteste ideea unei mutari aici. Sa se documenteze foarte bine despre ceea ce insemna viata in Germania, cu atat mai mult daca vin cu toata familia si copiii. Sa nu se astepte ca aici totul e lapte si miere. Ajungi sa ai o viata buna fie ca esti roman sau neamt daca esti muncitor, corect si parolist. Sa lase in urma metehnele romanesti ca “merge si asa”. Aici totul trebuie facut asa cum trebuie.
Si nu in ultimul rand, sa ceara ajutorul atunci cand nu stiu sau nu inteleg ce trebuie sa faca. Tocmai de aceea sunteti voi aici. Sa apeleze cu incredere la serviciile Biroului si sa nu amane nimic. Punctualitate e continuare la mare cinste in Germania.

5.  Ce planuri ai? Te vezi in continuare in Germania sau in Romania?
Pe  termen mediu imi doresc sa ajung sa vorbesc bine limba germana si sa imi pot gasi un loc de munca apropiat de pregatirea si experienta mea de munca. In urmatorul an ne dorim sa descoperim cat mai multe orase si landuri din Germania, sa ne integram cat mai bine si sa ne bucuram de stilul nemtesc de viata, care ni se potriveste atat de mult. Si noi, ca si ei suntem linistiti, discreti si mari amatori de plimbari si natura.  



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.