Freitag

INTREBARILE DUMNEAVOASTRA Partea I -Munca in Germania




O data la cateva saptamani vom publica pentru dumneavoastra intrebarile care ne-au fost adresate de mai multi cetatateni romani, legate de aspecte diferite ale traiului si integrarii in Germania.


In prima parte a rubricii ´´Intrebarile dumneavoastra´´ trecem in revista  cateva aspecte despre munca in Germania: cum ne ferim de munca la negru, care sunt primii pasi pentru aplicare in vederea obtinerii unui loc de munca, ce conditii faciliteaza obtinerea unui loc de munca in Germania, ce contributii sociale trebuie platite, cum ne rezolvam problemele de munca.

Cat de greu este sa gasesc un loc de munca in Germania?
Germania ofera nenumarate oportunitati profesionale. Rapiditatea cu care dvs puteti ajunge pe un post in Germania depinde de cativa factori care tin de dumneavoastra personal:  pregatirea profesionala, experienta profesionala anterioara ,domeniul vizat ,  zona(Landul)  in care doriti sa munciti si cunostintele de limba germana.

Daca nu vorbesc limba germana, pot gasi de lucru?
La modul general, cunostintele de limba germana vor fi intotdeauna un avantaj atunci cand doriti sa gasiti un loc de munca in Germania.  Este adevarat ca exista cateva domenii in care limba germana nu este neaparat o conditie de luat in seama la angajare, insa pe acelasi post si in aceleasi conditii profesionale o persoana vorbitoare de limba germana va avea un avantaj .
Pe de alta parte exista domenii, ca de exemplu domeniul medical, in care fara cunostinte bune de limba germana este imposibila o angajare, din motive evidente.

Ce ar trebui sa fac mai intai daca vreau sa aplic pentru un loc de munca in Germania?
Noi va recomandam sa va puneti in ordine actele pentru Bewerbung( aplicatie) si sa le actualizati. Asadar, pregatiti-va CV-ul cu poza ,scrisoarea de intentie si recomandarile de la locurile de munca anterioare. Toate aceste documente trebuie sa le prezentati in limba germana.
Daca locul de munca vizat presupune o anume  pregatire profesionala, atasati documentelor de mai sus diplomele si certificatele profesionale,traduse de asemenea in germana si  aplicati eventual pentru recunoasterea/echivalarea /evaluarea lor.

Pentru orice fel de diploma trebuie sa cer echivalarea?
Nu. In unele domenii angajatorul are posibilitatea sa va recunoasca pregatirea fara o confirmare oficiala , insa o evaluare sau o recunoastere fie ea si partiala a pregatirii dumneavoastra, va imbunatateste perspectivele profesionale in Germania.

Angajatorul meu mi-a facut contract de munca. Asta inseamna ca lucrez legal?
Pana la sfarsitul anului 2013 romanii au nevoie de permis de munca in Germania, cu exceptia catorva categorii profesionale si a unor situatii care sunt clar stabilite. Un contract de munca semnat cu un angajator nu inseamna permis de munca, la fel cum o autorizatie de lucrator independent(Gewerbe) nu inseamna titlul de angajat legal . Va puteti feri de capcana muncii la negru daca va informati  corect!

Ce contributii sociale trebuie platite ca angajat in Germania?
Din salariul brut, contributiile la sistemul social sunt: asigurarea de sanatate, asigurarea nationala de pensii,asigurarea de somaj,asigurarea de ingrijire si asigurarea de accidente de munca.
Contributiile sociale sunt suportate atat de angajat cat si de angajator, cu exceptia asigurarii de accidente de munca care este suportata doar de angajator.

Cat este impozitul pe salarii in Germania?
In Germania exista 6 clase diferite de impozitare  si incadrarea difera si de starea civila a angajatului. Astfel , impozitul nu va fi acelasi pentru un angajat casatorit  si un angajat celibatar.

Contractele de munca sunt aceleasi pentru toata lumea?
Contractele de munca in Germania nu sunt standard, iar clauzele pot fi negociate intre angajat si angajator. Asadar, atentie la ce semnati. NU semnati contracte pe care nu le intelegeti!

Ce sa fac daca seful meu nu respecta contractul de munca?
Nu lasati problemele nerezolvate si urmati calea legala! Cereti sfatul si sprijinul unui  avocat specializat in dreptul muncii si aparati-va drepturile.

6 Kommentare:

  1. Anonym15:43

    Daca eu vreau sa deschid o firma in Germania sa zicem in curatenie cum ma pot descurca fara sa stiu limba?

    AntwortenLöschen
  2. @Anonim, pentru situatiile in care aveti nevoie de ajutor lingvistic( deschidere firma,contactare clienti,contracte,formulare,etc) puteti apela la serviciile noastre de asistenta si consiliere.

    AntwortenLöschen
  3. Anonym09:47

    daca m-a casatoresc cu prietena mea nemtoaica primesc automat dreptul de lucru???

    AntwortenLöschen
  4. @Anonim, din ianuarie 2014 nu mai aveti nevoie de permis de munca.

    AntwortenLöschen
  5. Anonym08:57

    Buna ziua! Daca imi infiintez un Gewerbe , domeniu de activitate, constructii, lucrez legal? Stiu ca sunt obligat sa platesc contributia la sanatate dar nu stiu cat este pe trimestru si nici unde se plateste. Am 2 copii, daca ama Gewerbe si platesc contributia la sanatate pto inainta actele pentru alocatie? Copii sunt deocamdata in Romania cu mama lor. Multumesc pentru raspuns.

    AntwortenLöschen
  6. Buna ziua.
    1-Lucrati legal daca respectati principiul de Selbständig, adica independent si nu dependent (nu sunt forma de angajat!)
    2-Asigurarea de sanatate o puteti inchia fie in sistemul social fie in sistemul privat, iar contributia dvs lunara se stabileste in functie de mai multi factori. (pentru detalii luati legatura cu biroul la tel: 015223997005 )
    3-da

    AntwortenLöschen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.